Luarea mesei în oraș a devenit tot mai scumpă, astfel că puțini sunt aceia care își mai permit să meargă să mănânce la restaurant.
În 2024, românii plătesc cu 12% mai mult față de anul trecut pentru o masă la restaurant, arată Antena3.
Odată cu venirea verii, mulți dintre patronii de restaurante din București pur și simplu umflă prețurile, iar acest lucru se simte.
Astfel, prânzul pentru două persoane poate ajunge să coste chiar și 300 de lei în unele localuri din Capitală, notează sursa citată.
Prețurile din meniurile restaurantelor s-au majorat, în medie, cu 12% anul acesta, arată datele INS. În unele orașe, acestea au crescut și mai mult. De exemplu, în București, vara trecură o ciorbă costa 17 lei, iar acum același preparat se vinde cu 25 lei, adică cu 47% mai scump. Acum, în cele mai frecventate locuri din Bucureşti, oamenii ajung să plătească și câteva sute de lei pentru un prânz.
Cine vrea să ia masa la un restaurant pe malul lacului Herăstrău trebuie să pregătească un buget mai consistent. Un prânz pentru două persoane începe de la 200 lei și poate să ajungă și la 300 lei în locațiile premium.
Dacă, pe lângă mâncare se mai adaugă și ceva băutură, atunci nota de plată urcă la 400 lei.
Iar creșterile de preț sunt simțite de bucureșteni, care sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar dacă vor să se bucure de o ieșire cu prietenii sau colegii.
„În mod firesc ca ar fi ca un cetățean în România, să-și permită zilnic sau, mă rog, la câteva zile o astfel de ieșire. Din păcate, nu e. Adică prețurile sunt mari”, spune cineva.
Prețuri ridicate sunt și pe Calea Victoriei, acolo unde cocktail costă în jur de 50 lei, o limonadă ajunge chiar și la 35 lei, iar cei care vor să încerce faimoasa înghețată de pe Victoriei scot din buzunar 25 lei.
„O masă la restaurant acum este mai costisitoare față de cel puțin acum o jumătate de an, un an. Se simte într-adevăr. Și într-adevăr, ieșirile sunt mai rare”, spune o femeie.
Sursa foto: Shutterstock